Just another WordPress.com site

>

Ο κόσμος που είχε κατακλύσει το ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ, την π. Κυριακή, ήταν μια ακόμα επιβεβαίωση της ζωντανής παρουσίας του Νίκου Ξυλούρη, σε μνήμες και ακούσματα, παρά τα 30 χρόνια που πέρασαν από το θάνατό του.

Η συναυλία αφιέρωμα στον «Αρχάγγελο της Κρήτης», όπως τον είχε χαρακτηρίσει η Τζένη Καρέζη, οργανώθηκε από την Ένωση Κρητών Αμαρουσίου ο «Κρηταγενής Ζευς» και τελούσε υπό την αιγίδα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Αθηνών.

Πλειάδα καλλιτεχνών έδωσε το παρόν στην μεγάλη αυτή συναυλία, που χαρακτηρίστηκε πολιτιστικό γεγονός, χάρις στο Χρήστο Λεοντή που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου είπε μεταξύ άλλων:

«Εμείς οι Κρητικοί του Μαρουσιού που υπερβαίνουμε τις 10.000 αισθανόμαστε σήμερα μεγάλη τιμή και περηφάνια που εκπληρώνουμε ένα χρέος τιμής στον συμπατριώτη μας το μεγάλο Κρητικό τον Νίκο Ξυλούρη.

Ασχολούμαστε με τον πολιτισμό που, για μας, δεν είναι μόνο οι παραδόσεις και η διατήρησή τους, αλλά και οι συνθήκες που καθορίζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα στη ζωή μας.

Είναι μια συνεχής προσπάθεια για να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες μέσα στις οποίες ο άνθρωπος θα μπορεί να ζει, με αξιοπρέπεια και αυτοεκτίμηση.

Μέσα σ αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε να είμαστε μια δημιουργική κοινωνική ομάδα που συνδέουμε το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Θεωρούμε λοιπόν ότι ο Νίκος Ξυλούρης ήταν και είναι αληθινός βάρδος, γνήσιος εκφραστής της λεβεντιάς, της ομορφιάς, και της δημοκρατικότητας όχι μόνο του Κρητικού και της Κρητικής Ψυχής, αλλά ολόκληρου του Ελληνικού Λαού. Η στάση ζωής και η μεγάλη του ερμηνεία είναι συνισταμένες του φαινομένου Νίκου Ξυλούρη, λέει ο Νίκος Μαμαγκάκης. Ήταν και είναι ένα εθνικό κεφάλαιο που γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης.

Του χρωστάμε πολλά ,για όσα προσέφερε σε χρόνια δύσκολα για την Ελλάδα και για όσα συμβολίζει για τον πολιτισμό και την Δημοκρατία.

Ο Ξυλούρης με τη δράση και τη στάση του σε κείνους τους καιρούς, ήταν είναι και θα είναι παράδειγμα πατριωτισμού προσφοράς και καθήκοντος ένα φωτεινό σύμβολο που σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, για τον τόπο μας πρέπει να μας εμπνέει, για να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.

Τον Τιμούμε σήμερα για όσα μας προσέφερε, για όσα συμβολίζει για όσα του χρωστάμε.

Κυρίες, κύριοι, είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια εκδήλωση δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη στήριξη και βοήθεια που βρήκαμε εξαιτίας της μεγάλης εκτίμησης και του σεβασμού που όλοι έχουν για τον μεγάλο, τον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον νομάρχη Ρεθύμνης Γιώργο Παπαδάκη, που πρώτος από τον περασμένο Αύγουστο μας εμπιστεύτηκε και μας στήριξε, τη νομάρχη Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη, τον νομάρχη Αθηνών κ. Γιάννη Σγουρό και τον πρόεδρο του νομαρχιακού συμβουλίου Γρηγόρη Φελώνη. Τον Μιχάλη Σάλα γέννημα και θρέμμα κρητικό πρόεδρο του Δ.Σ της Τ.Π., τα τρία νομαρχιακά συμβούλια που ομόφωνα στήριξαν τη σημερινή μας εκδήλωση, τον όμιλο Βαρδινογιάννη, την ΓΓΑ την ΟΑ. Τον Χρήστο Λεοντή που έδωσε τη ψυχή του γι αυτή την εκδήλωση, το Μίμη τον Ανδρουλάκη, τους τραγουδιστές και λυράρηδες που αφιλοκερδώς συμμετέχουν στην συναυλία, τους χορηγούς, επικοινωνίας ert, mega, creta chn, το ραδιόφωνο της ert, flash, Αμαρύσια την Κρητική ραδιοφωνία FM 91,4 και το κρητικό ραδιόφωνο FM87,5.»


Β. Σχοιναράκη: «Επίκαιρη ξανά η φωνή του»

Στο δικό της χαιρετισμό η νομάρχης Ηρακλείου κυρία Βαγγελιώ Σχοιναράκη είπε:

«Είναι φορές στη ζωή που η μοίρα ενός ανθρώπου ταυτίζεται με τη μοίρα του τόπου του. Αυτό περίπου συνέβη με το Νίκο Ξυλούρη. Με τη δωρική φωνή του εκφράστηκε η ανάγκη ενός λαού για Ελευθερία και Δημοκρατία.

Τώρα που οι καιροί απαιτούν νέες ανατροπές σε κατεστημένες νοοτροπίες που αλυσοδένουν «αλλιώς» και «ανεπαισθήτως» τη χώρα είναι νομίζω επίκαιρη ξανά η φωνή του Νίκου και τα τραγούδια του, για να ξυπνήσουν συνειδήσεις και να ταράξουν το βόλεμά μας, για να διδάξουν με το ήθος και το ύφος τους Αντίσταση, Ελευθερία, Αδελφοσύνη, μα πάνω απ’ όλα Τιμιότητα και Πατριωτισμό. Λέξεις που επειγόντως οφείλουμε να επαναπατρίσουμε από την εξορία που τους έχουμε επιβάλει.

Γι’ αυτό «Ό,τι κι αν κάνουμε για σε, όσο κι αν σε τιμούμε

του Ψηλορείτη Αρχάγγελε, πάντα θα σου χρωστούμε».


Γ. Παπαδάκης: «Ένας καλλιτέχνης που άλλαξε τα δεδομένα»

Στο χαιρετισμό του εξάλλου ο νομάρχης Ρεθύμνης κ. Γιώργος Παπαδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο Νίκος Ξυλούρης υπήρξε ένας Κρητικός καλλιτέχνης, που άλλαξε τα δεδομένα όχι μόνο στην Κρητική μουσική, αλλά και στο μουσικό στερέωμα της χώρας μας.

Με την ιδιαίτερη, καθαρή και αντρίκεια φωνή του, που πλημμυρίζει με έντονα συναισθήματα την ψυχή κάθε ακροατή και σκορπά ρίγη συγκίνησης, σε εκείνους, σε εμάς που ζήσαμε τα πέτρινα χρόνια της Δικτατορίας και θυμόμαστε ότι τα τραγούδια του Νίκου και το πάθος του, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και δύναμης για μια ολόκληρη γενιά, για να αντισταθεί και να αγωνιστεί για τη Δημοκρατία».

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε με επιτυχία ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ κ. Μιχάλης Αεράκης.

Οι θεατές που σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις ξεπερνούσαν τους 6.000, απόλαυσαν ένα πλούσιο πρόγραμμα με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών όπως Νίκος Ανδρουλάκης, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Ross Daily, Βασίλης Καρεφιλάκης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Μάνος Μουντάκης, Μίλτος Πασχαλίδης, Στέλιος Πετράκης, Μαρία Σουλτάτου, Ψαραντώνης, Ψαρογιάννης και των χορωδιών των δήμων Aθήνας, Ηρακλείου και Κηφισιάς.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας οι νομάρχες Ηρακλείου κ. Σχοιναράκη και Ρεθύμνου κ. Παπαδάκης απένειμαν τιμητική πλακέτα στην κ. Ουρανία Ξυλούρη, την αγαπημένη σύζυγο του Νίκου Ξυλούρη, που εκείνη δέχτηκε με ξεχωριστή συγκίνηση.

Η ανταπόκριση του κοινού στο κάλεσμα για να τιμηθούν τα 30 χρόνια από το χαμό του καλλιτέχνη, δεν είναι τυχαίο γεγονός. Ο Νίκος Ξυλούρης υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης Ελλάδας αλλά και μια σημαντική προσωπικότητα που άφησε το θετικό της αποτύπωμα τόσο στα καλλιτεχνικά όσο και στα κοινωνικό-πολιτικά πράγματα του τόπου μας.

Ήταν ο καλλιτέχνης ο οποίος εξέφρασε μοναδικά την ψυχή όχι μόνο των Κρητικών, αλλά όλων των Ελλήνων σε μια δύσκολή για τον τόπο μας εποχή.

Αναδημοσιευση απο Ρεθεμνιωτικα Νεα

Comments on: ">Καλλιτεχνικό γεγονός ήταν η εκδήλωση για το Νίκο Ξυλούρη," (2)

  1. >ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΜΠΛΟΓΚ

  2. >Αρχοντα Ξηλουρη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: