Just another WordPress.com site

Εικόνα

Ο Βαγγέλης με την ομάδα στο δάσος, o Παύλος στη σέλα του ποδηλάτου του, η Ελένη στο μπαλκόνι, ο Γιάννης στο σπίτι, τα παιδιά του Lunch Street Party στην πλατεία, η Αμαλία στον κήπο, ο Θανάσης στο γραφείο, ο Αλέξανδρος, ο Ηλίας, ο Κωνσταντίνος, η Άννα, ο Γιάννης με τον καθηγητή τους Σπύρο στο προαύλιο, ο Θανάσης στο ποτάμι και τα παιδιά του οικολογίου στο δρόμο.
Ποιοι είναι; Οι ecoheroes. Ή αλλιώς, δέκα συμπολίτες μας, που είδαν αυτό, το οποίο σήμερα οι περισσότεροι δυσκολεύονται να δουν. Χρώμα και συγκεκριμένα το πράσινο.
Πίστεψαν στη δύναμη της μικρής κλίμακας, «κοίταξαν επιτέλους
γύρω τους, είδαν λάθη και άρχισαν να διορθώνουν αυτά που μπορούν», όπως μαρτυρούν κάποιοι άλλοι, συνοδοιπόροι τους, οι οποίοι αποφάσισαν να δράσουν μόνοι τους, οι cleanjunkies, που τα βράδια κατεβάζουν από τους δρόμους παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.
Κάποιοι στις γειτονιές τους, άλλοι σε «ηλεκτρονικές πλατείες», όπου οι παρέες, σήμερα, σε πείσμα των καιρών γράφουν ιστορίες, σταμάτησαν να «ανακυκλώνουν» σκέψεις και λόγια κάνοντας τις ιδέες τους πράξη.
Από τον πρώτο Αθηναίο, που έβαλε φωτοβολταϊκά, την παρέα που στήνει φαγοπότι στην πλατεία, μέχρι τη γιαγιά που ανακυκλώνει τα πάντα, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, 23 Σεπτεμβρίου, οι ήρωες της διπλανής μας πόρτας, βραβεύτηκαν στην πλατεία Συντάγματος στα εγκαίνια του Green Design Festival, με φετινό σύνθημα «Βλέπω Πράσινο». Εκεί δέκα νέοι Έλληνες graphic designers ανέδειξαν με τις αφίσες τους τις ιστορίες τους, δείγματα περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, τα οποία έως τις 10 Οκτωβρίου θα εκτίθενται στην πλατεία Συντάγματος.
Πράσινοι ήρωες
Οι ιστορίες τους καθημερινές. Άλλοι μόνοι τους, άλλοι σε ομάδες, άλλοι οργανωμένα, άλλοι αυθόρμητα, αναζήτησαν ταυτότητα μέσα από την δράση.
Όπως θα πουν και οι Atenistas, μια ακόμη ομάδα, που θέλει να δράσει για την Αθήνα «δεν είμαστε εδώ για να αλλάξουμε τον κόσμο. Αλλά ξέρουμε καλά ότι κάθε νίκη, όσο μικροσκοπική κι αν δείχνει, θα μας κάνει πιο δυνατούς. Επειδή πέσαμε πολύ χαμηλά, το να ξανασταθούμε στα πόδια μας είναι ένα ταξίδι, που δεν θέλουμε να χάσουμε με τίποτα».
Ο φύλακας του μαγικού βουνού
Ο Βαγγέλης Στογιάννης, βασικό μέλος της ομάδας Εθελοντικής Δασοπροστασίας του δήμου Καισαριανής, γνωρίζει κάθε σπιθαμή του δάσους του Υμηττού. Κάθε καλοκαίρι βρίσκεται επί ποδός για την προστασία του, αλλά και σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας, εφόσον χρειαστεί η βοήθειά του. Με τα μέλη της ομάδας Εθελοντικής Δασοπροστασίας τον χειμώνα, κάνουν σπορές και μεταδίδουν τη γνώση και την αγάπη τους για το περιβάλλον σε μαθητές σχολείων.
Ο Παύλος και το ποδήλατο
Ο Παύλος Γεράρδος, το καλοκαιράκι του 2006, αποφάσισε να αγοράσει ποδήλατο. Αρχικά έκανε τη διαδρομή Γαλάτσι – Χαλάνδρι, σπίτι – δουλειά, δηλαδή. Γρήγορα η έλλειψη ποδηλατικής παρέας τον έκανε να βαρεθεί και να παρατήσει το ποδήλατο στην αυλή του πατρικού του. Έναν χρόνο μετά, με τον κολλητό του, Κώστα, αγόρασαν ποδήλατα και άρχισαν να «οργώνουν» το Λεκανοπέδιο. Από τότε, χρησιμοποιεί μόνον ποδήλατο, χειμώνα – καλοκαίρι, για όλες τις καθημερινές του μετακινήσεις, διανύοντας, κατά μέσο όρο, καθημερινά, στην Αθήνα, 30 χιλιόμετρα.
Η «μάνα» της ανακύκλωσης
Η Ελένη Βαρβιτσιώτη ζει στον Άγιο Δημήτριο. Είναι νοικοκυρά, μητέρα, γιαγιά, και γνωρίζει τα πάντα για τον κύκλο ζωής και την αναγέννηση των, θεωρητικά, άχρηστων αντικειμένων. Με βοηθό τον εγγονό της, Δημήτρη, ευλαβικά διαχωρίζει στο σπίτι της το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο, τις μπαταρίες, τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές ακόμα και το μαγειρικό λάδι, όταν δεν το κάνει σαπούνι! Και με την ίδια επιμέλεια, αφήνει τα χρήσιμα σκουπίδια στους ειδικούς κάδους του δήμου.
Το πρώτο φωτοβολταϊκό
Ο Γιάννης Κοτάκης, μηχανολόγος μηχανικός, μέσα από αιτήσεις και δεκάδες υπηρεσίες, κατάφερε να είναι ο πρώτος πολίτης που τοποθέτησε φωτοβολταϊκό σύστημα και συνέδεσε το σπίτι του με το δίκτυο της ΔΕΗ, «πουλώντας» στην εταιρεία το δικό του «πράσινο» ρεύμα. Από τον περασμένο Νοέμβριο, που συνέδεσε τη μονοκατοικία του στην Παλλήνη με τη ΔΕΗ, και έως σήμερα, έχει διοχετεύσει στο δίκτυο 4.800 κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας από τον ήλιο, συμβάλλοντας με τον πιο απτό τρόπο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Τα σκουπίδια στο προαύλιο ανακυκλώνονται με τέχνη
Ένα χαλασμένο CD, ξεχαρβαλωμένα εξαρτήματα παλιών υπολογιστών. Σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα; Όχι. Τουλάχιστον για τους πιτσιρικάδες του 14ου Γυμνασίου Περιστερίου, που με φαντασία, έμπνευση και την απαραίτητη καθοδήγηση, είδαν μέσα από αυτά τα σκουπίδια, να ξεπροβάλλουν έργα τέχνης και χρηστικά αντικείμενα, όπως ένα φωτιστικό, βγαλμένο από σκουπίδια. Οι μαθητές, ο Αλέξανδρος Αθανασόπουλος, ο Ηλίας Καϊμακάμης, ο Κωνσταντίνος Καλιακούδας, η Άννα Τζαβάρα και ο Γιάννης Επιτροπάκης, με καθοδηγητή τον καθηγητή τους, Σπύρο Κουνάδη, πήραν το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό, που πραγματοποίησαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Παιδείας, με θέμα «Ανακυκλώνουμε με τέχνη».
Διαφημιστικές πιν-ακίδες
Η ζωή του δικηγόρου κ. Τσιώκα – Πλαπούτα σημαδεύτηκε πριν δέκα χρόνια από τον τραγικό θάνατο του γιου του, 33χρονου Δημήτρη, ηλεκτρολόγου – μηχανικού του Ε.Μ.Π, από μια εκ των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στη λεωφόρο Κατεχάκη.
Ο κ. Τσιώκας – Πλαπούτας ξεκίνησε μόνος του έναν μαραθώνιο δικαστικό αγώνα, για την απομάκρυνση των παράνομων υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων, που αποτελούν παγίδα θανάτου για τους πολίτες. Η υπόθεση έφτασε μέχρι την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και ο κ. Αθανάσιος Τσιώκας – Πλαπούτας δικαιώθηκε. Πριν από μερικούς μήνες, τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος άρχισαν το ξήλωμα των πινακίδων. Ο κ. Τσιώκας – Πλαπούτας διατηρεί την ιστοσελίδα www.diadromi.com, ενημερωμένο για τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, αλλά και ευρύτερα για θέματα οδικής ασφάλειας.
Lunch Street Party: Τα παιδιά στην πλατεία ακόμη τραγουδούν
«Φανταστείτε να πάρουμε τα ποδήλατα (τα πατίνια, τα πόδια, το λεωφορείο), να βγούμε στις πλατείες, να στήσουμε τραπέζια, να φέρουμε τα ταψιά μας, τα ποτά μας, να επιστρατεύσουμε τους μουσικούς μας και επιτέλους…να αξιοποιήσουμε αλλιώς αυτά τα ελάχιστα τετραγωνικά, που μας αναλογούν». Διεκδικούν τα ξεχασμένα αυτονόητα… τους δημόσιους χώρους, κάθε σπιθαμή ελεύθερης γης μέσα στην Αθήνα. Είναι νέοι με άποψη και φαντασία. Αγαπούν την πόλη που ζουν, αλλά αυτή τους πληγώνει. Θέλουν να ομορφύνουν τη ζωή τους και να νιώσουν πιο ανθρώπινα. Το «δημιούργημά» τους ονομάζεται Lunch Street Party. Στόχος της ομάδας να στήνει κάθε φορά, σε έναν διαφορετικό ελεύθερο δημόσιο χώρο, ένα γλέντι, ένα φαγοπότι, με τραπέζια, καρέκλες, φαγητά, ποτά και μουσική, που φέρνει ο καθένας από το σπίτι του. Όσοι θέλουν να τους ακολουθήσουν μπορούν να επισκεφτούν το blog τους, http://lunchstreetparty.blogspot.com
Το οικόπεδο με τα σκουπίδια και ο κήπος της γειτονιάς
Το άδειο οικόπεδο στον Κεραμεικό, απέναντι από το σπίτι της κ. Αμαλίας Ζέπου ήταν γεμάτο σκουπίδια, μπάζα και ψοφίμια. Αρχικά, επικοινώνησε με το, δήμο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, όταν, όμως, κατάλαβε ότι ο χρόνος κυλούσε, αποφάσισε να δράσει μόνη της. Φώναξε μια μπουλντόζα και άρχισε να καθαρίζει το οικόπεδο, μέχρι που το «γνωστό- άγνωστο» χέρι άρχισε να γεμίζει και πάλι σκουπίδια το οικόπεδο. Τότε η κ. Ζέπου σκέφτηκε πως μόνον αν φύτευαν λουλούδια, μπορεί να επέλεγαν οι περαστικοί τον κάδο των απορριμμάτων, για να πετάξουν τα σκουπίδια τους. Κάπως έτσι, απλά και χωρίς θόρυβο, το γεμάτο σκουπίδια οικόπεδο έγινε ο κήπος της γειτονιάς.
Ο δικός μας …«Έριν Μπρόκοβιτς»
Ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός – βιοχημικός μηχανικός, διαπίστωσε για πρώτη φορά το 1999, ότι κάτι συμβαίνει με το νερό στα Οινόφυτα, κατά τη διάρκεια της εργασίας του στις βιοχημικές και χημικές παραγωγές. Άρχισε να ερευνά το θέμα και διαπίστωσε ότι υπήρχε ρύπανση από βαρέα μέταλλα, ρύπανση που είχε φθάσει στον υδροφόρο ορίζοντα. Ξεκίνησε μόνος του να ενημερώνει αρχές και πολίτες για τους κινδύνους στο πόσιμο νερό. Έκανε ομιλίες και συγκεντρώσεις, καλώντας όποιον μπορούσε να βοηθήσει, να το κάνει. Ενημέρωσε ακόμα και την Έριν Μπρόκοβιτς στην άλλη άκρη του ατλαντικού, για να πάρει περισσότερες πληροφορίες. Το 2007 έστειλε δείγματα νερού στο χημείο του κράτους και αποκαλύφθηκε ότι η ρύπανση ήταν από εξασθενές χρώμιο. Και αυτή ήταν η δικαίωσή του αλλά και η αρχή για την κινητοποίηση κατοίκων, αρχών και τη λήψη των πρώτων μέτρων.
Green Design Festival
Το Green Design Festival που επιστρέφει, δύο χρόνια μετά την πρώτη του επιτυχημένη παρουσία περιλαμβάνει εκθέσεις, δράσεις, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε οκτώ κεντρικά σημεία της Αθήνας, που προσκαλούν και προκαλούν να μιλήσουμε με έναν άλλο τρόπο για την πόλη και το περιβάλλον.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη, υπαίθρια, ανοικτή για το κοινό δράση, υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων και του Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τη συνεργασία περισσότερων από 150 σχεδιαστών, από όλους τους κλάδους του design, αρχιτεκτόνων, επιμελητών και εθελοντών. Διοργανώνεται από τη μη-κερδοσκοπική εταιρία πολιτισμού, Brainlab. Στόχος του είναι, μέσα από το design και τις εφαρμογές του, να μιλήσει για έναν σύγχρονο τρόπο ζωής πιο φιλικό προς το περιβάλλον και να παράξει περιβαλλοντική συμπεριφορά, μέσα από τις προτάσεις του.
Για το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ επισκεφτείτε το www.greendesignfestival.gr/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: