Just another WordPress.com site

Ιδιαίτερα προβληματισμένη από τη μη εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων σε εστιατόρια, μπαρ και άλλα κέντρα διασκέδασης είναι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε πολλά εστιατόρια και καφετέριες τα τασάκια έχουν αντικατασταθεί από άδεια μπουκάλια αναψυκτικών. Οποιος θέλει να καπνίσει, ανάβει τσιγάρο κατόπιν συνεννόησης με τον σερβιτόρο. Τη νύχτα η συνεννόηση αυτή είναι περιττή. 


Ο πρώτος που θα ανάψει τσιγάρο είναι σαν να δίνει το σύνθημα στους υπόλοιπους θαμώνες και στο λεπτό το μπαρ μετατρέπεται σε… τεκέ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας περιμένει να δει πώς θα «περπατήσει» το μέτρο ως τον Δεκέμβριο και τότε θα επανατοποθετηθεί. Αλλωστε, όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, δεν έχει καμία αξία να απαγορεύεις μία πράξη το πρωί και η απαγόρευση να καταστρατηγείται το ίδιο βράδυ. Στελέχη του υπουργείου δεν αποκλείουν ακόμη και την ελαστικοποίηση των μέτρων σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Στις σκέψεις τους είναι η δημιουργία «ωραρίου»: δηλαδή η απαγόρευση του καπνίσματος ως τις 10 το βράδυ και στη συνέχεια η άρση της απαγόρευσης τις νυχτερινές ώρες στα κέντρα διασκέδασης. 

Ονόμος δεν αλλάζει 

«Κατ΄ αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε τα παιδιά» εξηγούν. Στο «τραπέζι» είχε «πέσει» και η πρόταση να εφαρμοστεί το ισπανικό μοντέλο- στα μαγαζιά κάτω των 100 τ.μ. οι ιδιοκτήτες επιλέγουν αν ο χώρος θα είναι καπνιστών ή μη, ενώ στα μεγαλύτερα μπορούν να υπάρχουν αίθουσες καπνιστών πλήρως διαχωρισμένες από τον υπόλοιπο χώρο- το οποίο όμως χαρακτηρίστηκε αποτυχημένο. 


Πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι αυτά αποτελούν σκέψεις και ότι προς το παρόν ο νόμος θα εφαρμοστεί ως έχει. Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδης σε όσους ιδιοκτήτες εστιατορίων αποφάσισαν να επαναφέρουν τα σταχτοδοχεία στα τραπέζια. «Ο νόμος που έχει ψηφισθεί αλλάζει αντιλήψεις και νοοτροπίες. Πρέπει να εφαρμοστεί για τη δημόσια υγεία, για τα παιδιά μας» τόνισε ο κ. Τιμοσίδης. Οπως είπε, αναμένεται συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ για το θέμα, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης αυτών που πλήττονται από τον νόμο. 


Τασάκια σερβίρουν οι καταστηματάρχες 

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων εξηγούν γιατί επαναφέρουν τα τασάκια στα τραπέζια. Οπως λένε έπειτα από περίπου 50 ημέρες εφαρμογής της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος η μείωση του τζίρου τους σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 70%. «Είναι μια μορφή διαμαρτυ- ρίας απέναντι σε ένα καταστροφικό για μας μέτρο» λέει ο κ. Γιώργος Καββαθάς, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, εκπρόσωποι της οποίας θα έχουν σήμερα συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας. «Μας έδωσαν ένα πιστόλι και ζήτησαν να αυτοπυροβοληθούμε. Δεν θα το κάνουμε. Ζητάμε αναστολή της εφαρμογής του για έναν χρόνο και διάλογο ώστε να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές» συμπληρώνει. 

«Εμείς είχαμε αφήσει τα τασάκια, παρ΄ όλα αυτά βλέπαμε ότι οι πελάτες έκρυβαν το τσιγάρο τους κάτω από το τραπέζι από φόβο μην εμφανιστεί ελεγκτής και πληρώσουν πρόστιμο» λέει ο κ. Σπύρος Κογιάννης, ιδιοκτήτης καφέ στο κέντρο της Αθήνας, που συμμετέχει στην πρωτοβουλία skafebar.gr, μαζί με άλλα 700 καφέ και μπαρ από όλη την Ελλάδα, τα οποία αντιδρούν στην απαγόρευση. «Ολοι οι άνθρωποι του χώρου της εστίασης, οι επιχειρηματίες, οι πελάτες, ακόμη και οι δημοτικοί αστυνομικοί με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, διαφωνούν με τον νόμο. 


Δεν ζητάμε όμως να μείνει ο νόμος ανενεργόςαλλά να αλλάξει και να έχει ο κάθε επιχειρηματίας τη δυνατότητα να επιλέξει αν στο μαγαζί του θα επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα» συμπληρώνει. 


Μέχρι στιγμής ο νόμος περισσότερο φόβισε τους πελάτες παρά τους ιδιοκτήτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κ. Γιώργος, ένας 65χρονος συνταξιούχος, ο οποίος σταμάτησε να επισκέπτεται το καφενείο της γειτονιάς του. «Προτιμώ να πηγαίνω σε φιλικά σπίτια όπου μπορώ να απολαύσω τον καφέ μαζί με το τσιγάρο μου. Ο ιδιοκτήτης του καφενείου είναι απελπισμένος, αφού μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα είδε την πελατεία του να εξαφανίζεται» λέει

Φυτρώνουν ζεστά «μανιτάρια» στα πεζοδρόμια 

Οι σόμπες υγραερίου, τα λεγόμενα «μανιτάρια», «φυτρώνουν» σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καταλαμβάνοντας πεζοδρόμια, πλατείες, συχνά ακόμη και τμήματα… των οδών, για να προσελκύσουν τους καπνιστές. Η εν λόγω «εφεύρεση» είναι τόσο δημοφιλής ώστε επιχειρηματίες στον τομέα της θέρμανσης κάνουν λόγο για πρωτοφανή αύξηση στις πωλήσεις, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 60% σε σχέση με πέρυσι. 


Ωστόσο, αν δεν τηρούνται βασικές προϋποθέσεις πυρασφάλειας, τα «μανιτάρια» μπορεί να αποβούν… δηλητηριώδη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη υπ΄ αριθμ. 


11/2003: 


Οταν τοποθετούνται κάτω από τέντες ή άλλα λυόμενα υπόστεγα, αυτά πρέπει να κατασκευάζονται από άκαυστο υλικό. 


Τα υλικά κατασκευής και επικάλυψης του δαπέδου πρέπει να είναι κατασκευασμένα από άκαυστα ή βραδύκαυστα υλικά. Το ίδιο ισχύει για τα καθίσματα. Πρέπει να υπάρχουν στον ίδιο χώρο πυροσβεστικά υλικά, με ειδική σήμανση. 


Η αποθήκευση των φιαλών υγραερίου πρέπει να γίνεται μόνο σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους και όχι δίπλα στις σόμπες. 


Τα «μανιτάρια» πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο και συντήρηση. 


3.000 έλεγχοι, έξι πρόστιμα… 

Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει περίπου 3.000 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε έξι από αυτά και σε 15 πελάτες. Από τη Δημοτική Αστυνομία επισημαίνεται ότι ο έλεγχος είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση αφού για να επιβληθεί πρόστιμο χρειάζεται επ΄ αυτοφώρω εντοπισμός του παραβάτη. Πάντως ίσως και εν όψει της προεκλογικής περιόδου η αυστηρή εφαρμογή του νόμου περιορίζεται στα όρια της Αθήνας και των άλλων μεγάλων δήμων. «Σε εμάς η Δημοτική Αστυνομία ήρθε μία φορά στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε εποχή που ούτως ή άλλως ο καιρός ήταν καλός και ο κόσμος καθόταν έξω. Από τότε δεν έχει ξαναπεράσει» λέει ο κ. Γιώργος Καραφλιάς, ιδιοκτήτης καφετέριας σε αθηναϊκό προάστιο, ο οποίος παρατηρεί ότι τώρα αρχίζει το πραγματικό τεστ. «Αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλέςώστε ο κόσμος να κάθεται έξω, πολύ δύσκολα τα μαγαζιά θα επιβιώσουν εφαρμόζοντας τον νόμο». Επιπλέον ορισμένοι δήμοι είτε δεν έχουν επαρκές προσωπικό για να εφαρμόσουν την απαγόρευση είτε επικρατεί μια άτυπη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες και οι έλεγχοι δεν γίνονται κατά τις… βραδινές ώρες. 

…και λέσχες καπνού 

Περισσότεροι από 300 ιδιοκτήτες καφέ- μπαρ σε όλη τη χώρα έχουν κάνει αίτηση στα Πρωτοδικεία προκειμένου να μετατρέψουν το κατάστημά τους σε λέσχη καπνιζόντων. Εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής άδεια λέσχης έχουν πάρει τέσσερα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη. 


Αναδημοσιευση Απο το Βημα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: