Just another WordPress.com site

>

«Μόνη μου φιλοδοξία είναι και θα είναι η αγαπητική μας κοινωνία και η αγαστή συμπόρευση»

Σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου. Το νέο ποιμενάρχη της Εκκλησίας μας, υποδέχτηκαν στις 10.30 το πρωί στα όρια του νομού ο τοποτηρητής της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος και ο νομάρχης Ρεθύμνης κ. Γιώργος Παπαδάκης. Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου συνόδευαν ο εκπρόσωπος του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και οι Αρχιερείς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.
Στις 11.30 π.μ. πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτου από τον δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη, ο οποίος καλωσόρισε το νέο Μητροπολίτη, παρουσία των Αρχών του νομού και της Κρήτης, του ιερού κλήρου και πλήθους κόσμου.

Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα και την μεγάλη πομπή μέχρι τον Μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου τελέσθηκε η ενθρόνιση, πλαισίωσαν οι ηγούμενοι των Ιερών Μονών της Κρήτης, ιερείς, μοναχοί, μοναχές και οι Αρχές της Κρήτης καθώς και οι μπάντες του Δήμου Ρεθύμνου και της Ε’ Μεραρχίας Κρητών, μέλη παραδοσιακών συλλόγων και πλήθος πιστών.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μαρινάκης καλωσόρισε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Έμπλεοι χαράς και ικανοποίησης σας υποδεχόμαστε στο Ρέθυμνο και σας καλωσορίζουμε με σεβασμό, πίστη και βαθιά εκτίμηση. Η πόλη τούτη, Σεβασμιότατε θα είναι από σήμερα το σπίτι σας κι οι άνθρωποι της, η οικογένεια σας. Σας καλοδεχόμαστε στο Ρέθυμνο, μια πόλη με μακραίωνη ιστορία και παράδοση. Η άφιξή σας στο Ρέθυμνο, περιβάλλεται με αγάπη, εμπιστοσύνη, συμπαράσταση κι ελπίδα. Η έλευση σας απαλύνει τη θλίψη μας για την απώλεια του Μακαριστού Ανθίμου που έφυγε τόσο γρήγορα από κοντά μας και αναζωπυρώνει την προσμονή μας για τη συνέχιση του θεόπνευστου έργου των άξιων προκατόχων σας που ήταν πλούσιο και αποδεκτό με ενθουσιασμό από το λαό. Το Ρέθυμνο ευλογήθηκε με διαπρεπείς Ιεράρχες όμως δυστύχησε να τους χάσει σύντομα προτού ολοκληρώσουν το θεάρεστο έργο τους, προτού φέρουν σε πέρας την επίγεια ιερή τους αποστολή. Μια αποστολή που καλείσθε σήμερα εσείς Σεβασμιώτατε να συνεχίσετε προσφέροντας σπουδαίο έργο στη ζωή της Ορθοδοξίας. Η θερμή παρουσία του χριστεπώνυμου πληρώματος που γιορτάζει τον ερχομό σας σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Μητρόπολη Ρεθύμνης και την κοινωνία του Ρεθύμνου που πλέον δεν αισθάνεται ορφανή από ιεράρχη. Σας θέλουμε δίπλα μας και θα είμαστε δίπλα σας. Είστε κι ο ίδιος νέος άνθρωπος, ανοιχτόμυαλος και καλλιεργημένος και είμαι βέβαιος πως στο πρόσωπό σας οι νέοι μας θα δουν ένα κομμάτι του εαυτού τους και οι ενήλικες, έναν πνευματικό άνθρωπο, άξιο της εμπιστοσύνης τους, ικανό να τους απαλύνει τον πόνο τους, να τους ακούσει με αγάπη και υπομονή, να τους βοηθήσει να κάνουν ορθή χρήση της εσωτερικής τους δύναμης. Το Ρέθυμνο αναφωνεί «ΑΞΙΟΣ!».
Κατά την ενθρόνιση παρέστησαν εκτός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριο, εκπρόσωποι του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και οι: Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος, εκπρόσωπος του Μακαριότατου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κύπρου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, όλοι οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης καθώς και οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος.
Παρέστησαν επίσης ο αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης κ. Ελπιδοφόρος, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Γοντικάκης, ο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων και ο Οσιότατος μοναχός Νεκτάριος της Ιεράς Μονής Καρακάλου. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Γιάννης Πανάρετος ,ενώ παρόντες ήταν επίσης ο υφυπουργός Προστασίας του πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας, ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτές και πολιτευτές από τους νομούς της Κρήτης.
Αμέσως μετά την τελετή της ενθρονίσεως εκφωνήθηκαν προσφωνήσεις από τον εκπρόσωπο του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίο, από τον εκπρόσωπο του Μακαριότατου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, από τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, πρόεδρο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, τον Τοποτηρητή Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων κ. Ειρηναίο, τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Ιωάννη Πανάρετο, από τον υφυπουργό Εθνικής Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από τον νομάρχη Ρεθύμνης κ. Γεώργιο Παπαδάκη και τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Μαντζουράνη εκ μέρους του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού.
Κατόπιν ο Σεβασμιότατο Μητροπολίτης κ. Ευγένιος εκφώνησε τον ενθρονιστήριο λόγο του και δέχτηκε τις ευχές των Αρχιερέων, των Αρχών, του Κλήρου και του ποιμνίου του.
Μετά το πέρας της ενθρονίσεως, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης τέλεσε τρισάγιο στους τάφους των μακαριστών προκατόχων του Τίτου, Θεοδώρου και Ανθίμου.
Μια ημέρα αργότερα, την Κυριακή, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ευγένιος πραγματοποίησε την πρώτη του λειτουργία στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Ρεθύμνου και στη συνέχεια μετέβη, μαζί με τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αρκαδίου.
Χθες, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον νομάρχη Ρεθύμνου, κ. Γιώργο Παπαδάκη, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του.


Ο ενθρονιστήριος λόγος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Ευγένιος
Κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ Ευγένιος, μίλησε με θερμά λόγια για το Ρέθυμνο και τους ανθρώπους του. Δεν θέλησε να θέσει στόχους από την αρχή, όμως άνοιξε την καρδιά του και απευθυνόμενος στον κόσμο είπε πως η πόρτα του γραφείου και του σπιτιού του θα είναι ανοιχτή για όλους, ενώ επιθυμία του είναι όσοι ζουν στο Ρέθυμνο να έχουν καθημερινά φαγητό και στέγη.
Η φράση «δεν ήρθα εδώ για να λειτουργώ, αλλά για να συλλειτουργούμε. Δεν ήρθα για να ομιλώ, αλλά για να ακούω» προκάλεσε συγκίνηση, ενώ εντύπωση έκαναν τα εξής λόγια: «Δεν διακατέχομαι οπό προσωπικές φιλοδοξίες. Μόνη μου φιλοδοξία είναι και θα είναι ἡ αγαπητική μας κοινωνία και ἡ αγαστή συμπόρευσή μας στον δρόμο για την Βασιλεία των Ουρανών. Για την δόξα του Θεού, ο οποίος ανυψοί «από κοπρίας πένητα», ό,τι είμαι και ό,τι έχω. Είμαι πτωχός και θέλω να παραμείνω πένης. Δεν ήλθα για να πλουτίσω σε υλικά αγαθά. Πλούτος μου είσθε εσείς και γι᾿ αυτό δεν ζητώ τα υμών αλλά υμάς. Στα χέρια μου δεν επιθυμώ να λαμβάνω τίποτε και ό,τι η αγάπη σας θα εμπιστεύεται στην Εκκλησία με πλήρη διαφάνεια θα μεταβάλλεται σε υποτροφίες απόρων σπουδαστών και σε βοηθήματα ορφανών παιδιών. Γνωρίζω πολύ καλά πώς η Εκκλησία δεν είναι μουσείο κι ο δικός μου ρόλος δεν είναι ρόλος μουσειοφύλακος, πώς μέσα από τη διαχρονική της παρουσία γνωρίζει τα προβλήματα των ανθρώπων, των παιδιών της και αγωνίζεται και αγωνιά για τα πρόσωπά τους, για την ενότητά τους, για την ευλογημένη κοινωνία τους».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιότατος θέλησε να επισημάνει ότι θα είναι κοντά σε όλους όσοι τον έχουν ανάγκη και είναι διατεθειμένος να το πράξει ακόμα και με ενέργειες οι οποίες χαρακτηρίζονται θετικές, αλλά και πρωτόγνωρες συνάμα σε τοπικό επίπεδο. Όπως είπε: «Η πόρτα της Μητροπόλεως, των γραφείων και του σπιτιού μας είναι και θα είναι καθημερινά ανοικτή για όλους, χωρίς εξαίρεση και η χαρά μου θα είναι μεγάλη όταν θα βλέπω τα πρόσωπά σας και θα ακούω ό,τι ο καθένας έχει να πει στον πατέρα του.
Επαναλαμβάνω αυτό που ανέφερα και κατά την υποδοχή πού μου επιφυλάξατε. Μην παραξενευτείτε όταν θα δείτε τον Επίσκοπο σας να έρχεται πρώτος εκείνος κοντά σας, στα σπίτια, στις εργασίες και στους χώρους της αναψυχής σας. Θα το κάνει μόνο για ένα λόγο, γιατί σας αγαπά πολύ».
Ο Σεβασμιότατος κ. Ευγένιος τόνισε ότι γι’ αυτόν ξεκινά μια οδός μαρτυρίου, διότι γνωρίζει καλά πως τα νέα του καθήκοντα του ανατέθηκαν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική στιγμή για την Εκκλησία και την πατρίδα μας, όπου η Μητρόπολη καλείται να αναλάβει ένα νέο ρόλο, μια νέα θέση για να ανταποκριθεί στο σύγχρονο περιβάλλον και στις απαιτήσεις της κοινωνίας. «Η Κοινωνία μας αλλάζει καθημερινά πρόσωπο» είπε και συνέχισε: «Με αγωνία για τη σωτηρία όλων, επιθυμώ να εργασθούμε οπό κοινού. Μόνος μου δεν θα μπορέσω να κάνω τίποτε. Θα κάνουμε μαζί ό,τι μπορούμε. Γι’ αυτό ήλθα όχι για να λειτουργώ αλλά για να συλλειτουργούμε. Να διακονούμε ήρεμα, απλά, ταπεινά, ανεπιτήδευτα, προπάντων χωρίς έπαρση, αυτοπροβολή, όχι για εντυπωσιασμούς.
Η σκέψη μου αγκαλιάζει όλο το Ρέθυμνο και όλα τα χωριά και τις κωμοπόλεις απ᾿ άκρου εις άκρον της ευλογημένης Μητροπόλεώς μας. Σ᾿ όλους τους ανθρώπους πού μου εμπιστεύτηκε ἡ χάρις του Θεού για να τους πω τούτο: Στα πρόσωπά σας βλέπω το Ρέθυμνο του ιστορικού παρελθόντος, του φωτεινού παρόντος και του ελπιδοφόρου μέλλοντος. Βλέπω την αγιοτόκο και αγιοτρόφο Εκκλησία των Ρεθυμνίων. Το Ρέθυμνο των αγώνων και των θυσιών για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Στο νέο Μητροπολίτη αρέσει να εργάζεται αθόρυβα, όπως είπε, καθώς δεν τον ενδιαφέρει να προβάλλεται το έργο της Εκκλησίας, θλίβεται όμως όταν αυτό συκοφαντείται και περισσότερο στεναχωριέται όταν δεν γίνεται.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, ενώ με ιδιαίτερα λόγια αναφέρθηκε στην ιστορική Ιερά Μονή Αρκαδίου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στον λογισμό και την καρδιά μου είναι το ιστορικό Αρκάδι μας το ιερότερο έδαφος της Κρήτης, το άγιο φυλακτό της και όσοι έπεσαν εκεί ηρωικά για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία. Το Αρκάδι πού δεν διδάσκει την διχόνοια αλλά καταδικάζει την μισαλλοδοξία και την βαρβαρότητα. Το Αρκάδι πού εκπέμπει μήνυμα εθελοθυσίας, ελευθερίας οικουμενικών διαστάσεων. Επιθυμία μου είναι να δίδει στους πολυάριθμους επισκέπτες του ένα παρών Πίστεως και Πατρίδος, φιλογενείας και μοναχικής πολιτείας».
Επίσης, δήλωσε χαρούμενος για τις ενορίες, μίλησε για το Πανεπιστήμιο Κρήτης που έχει έδρα στο Ρέθυμνο, αλλά και για τους Μικρασιάτες που βρίσκονται στην πόλη μας, καθώς και ο ίδιος, όπως είπε, έχει μικρασιάτικη ρίζα, από τον πατέρα του.
Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην τελετή ενθρόνισης, εξέφρασε τη χαρά του για το λόγο και τις σκέψεις του νέου Ιεράρχη, καθώς διαπίστωσε πως έχει την επιθυμία αλλά και τις δυνατότητες να βοηθήσει την τοπική κοινωνία. Όπως είπε ο κ. Πανάρετος: «Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να βρίσκομαι στην Κρήτη και να εκπροσωπώ την κυβέρνηση στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη που είμαι βέβαιος, ότι όπως και όλη η εκκλησία στην Κρήτη, θα συμβάλει από την πλευρά του σε μια σωστή σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας και βοήθεια προς τους πολίτες».

Αναδημοσιευση Απο Ρεθεμνιωτικα Νεα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: