Just another WordPress.com site


Νέα περίοδος για την Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής που εγκαινιάζει σειρές «ρηξικέλευθων προγραµµάτων» σε παλιούς και νέους χώρους
Ενας ζωντανός οργανισµός, όπως είναι η Καµεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, θέτει διαρκώς νέους στόχους για το µέλλον. Η Ορχήστρα, που ίδρυσε το 1991 ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» σε συνεργασία µε τον βιολονίστα ∆ηµήτρη Σέµση υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, βρίσκει για πρώτη φορά στην εικοσάχρονη (σχεδόν) πορεία της κι έναν δεύτερο χώρο (εκτός απ’ αυτόν του Μεγάρου Μουσικής) που θα φιλοξενεί τις παραγωγές της. Η νεοσύστατη Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών του Ιδρύµατος «Αλέξανδρος Ωνάσης» – που για τα επόµενα τρία χρόνια θα είναι ο βασικός χορηγός του συνόλου – υπό τη διεύθυνση του αρχιµουσικού Γιώργου Πέτρου θα γίνει η βάση µιας σειράς ρηξικέλευθων προγραµµάτων στο πλαίσιο του νέου κύκλου «Μετατροπίες» που χορηγεί ο ∆ηµήτρης ∆ασκαλόπουλος. Μετά το «Cafe Zimmerman», που αναβίωσε την ατµόσφαιρα ενός καφέ στη Λειψία του 18ου αιώνα, στην αποψινή δεύτερη συναυλία του κύκλου µε τίτλο«Πλευρές του Μοντερνισµού» (αίθουσα «∆ηµ. Μητρόπουλος») η Ορχήστρα παρουσιάζει δύο αντιπροσωπευτικά δείγµατα του κινήµατος του 20ού αιώνα, όπως εκδηλώθηκε στις δυο πλευρές του Ατλαντικού (τη «Σερενάτα» του Μπέρνσταϊν και την «Εξαϋλωµένη Νύχτα» του Σένµπεργκ). Στόχος του κύκλου, όπως έλεγε χθες ο ∆ηµήτρης ∆ασκαλόπουλος, «είναι να προκαλέσει την Ορχήστρα και το κοινό σε νέες διαδροµές και εναλλακτικές θεωρήσεις – µετατροπία, άλλωστε, σηµαίνει µεταβολή ως προς το γένος, το σύστηµα, τον τόπο, το ήθος».

Για «τη σηµασία της σύγχρονης αντιµετώπισης του ρεπερτορίου, την ανάδειξη νέων συνθετών αλλά και για τον εκπαιδευτικό στόχο της Καµεράτας που είχε εξαρχής στόχο να γίνει κι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, όπως το επιθυµούσε και ο Χρήστος Λαµπράκης» µίλησεχθες ο πρόεδρος του Οργανισµού Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος, κάνοντας µνεία και στη συµβολήτων χορηγών του Μεγάρου, όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια η Eurobank. Γιατί µια ορχήστρα στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Κληθήκαµε να κάνουµε ένα επάγγελµα που δεν υπήρχε µέχρι το 1993 για την Πολιτεία», έλεγε ο αρχιµουσικός Αλέξανδρος Μυράτ. «Ηταν η εποχή που άρχισαν να κλείνουν οι ορχήστρες… Και στις µέρες µας, πουζούµε µια νεκροφάνεια – θα πτωχεύσουµε, δενθα πτωχεύσουµε –, υπάρχει ένας ζωντανός οργανισµός. ∆εν είµαστε άλλη µία ελληνική ορχήστρα. Είµαστε η Ορχήστρα», είπε. «Oι µουσικοί µπορούν να ζήσουν µέσα από αυτό και να εξελιχθούν καλλιτεχνικά».

Πέρα από τις εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τις συνεργασίες µε διεθνείς προσωπικότητες, τις δισκογραφικές παραγωγές (η τελευταία είναι το CD του Θανάση Μωραΐτη που κυκλοφόρησε από την ΕΜΙ Classics), η Καµεράτα,τόνισε και ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός, πρόεδρος του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», έχει παίξει σηµαντικότατο ρόλο στον τοµέατης εκπαίδευσης µε συναυλίες και προγράµµατα σε σχολεία εντός και εκτός των ορίων της Αττικής, αλλά και µε τα κυριακάτικα πρωινά, µε εκδηλώσεις και συναυλίες που στοχεύουν στην εξοικείωση των νέων µε δηµοφιλή έργα του διεθνούς ρεπερτορίου.

Aναδημοσιευση Απο τα Νεα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: