Just another WordPress.com site

Παγκοσµίως είναι γνωστός ως ο συγγραφέας της «Λολίτας» και ένας εκ των σπουδαίων µυθιστοριογράφων του 20ού αιώνα
Το πάθος του όµως, όπως ο ίδιος επέµενε να λέει, ήταν οι πεταλούδες.

Ο Βλαντίµιρ Ναµπόκοφ δεν ήταν ένας απλός συλλέκτης. Εκανε την προσωπική του έρευνα και είχε αναπτύξει µια ολόκληρη θεωρία πάνω στη µετεξέλιξη ενός συγκεκριµένου είδους πεταλούδας. Σήµερα, 34 χρόνια µετά τον θάνατό του, επιστηµονικές µελέτες τον δικαιώνουν πανηγυρικά.
Κανένας δεν τον έπαιρνε στα σοβαρά όταν το 1945 διατύπωνε τη θεωρία του για την εξέλιξη της µπλε πεταλούδας (Polyommatus blues). Βασιζόµενος στην τεχνική της παρατήρησης και σε γλώσσα όχι αυστηρά επιστηµονική, ο Ναµπόκοφ υποστήριζε τότε ότι το συγκεκριµένο είδος πεταλούδας ήρθε από την Ασία. Πριν από εκατοµµύρια χρόνια, σύµφωνα µε τη θεωρία του, µεγάλα σµήνη µπλε πεταλούδων ξεκίνησαν από τη Σιβηρία, διέσχισαν τον Βερίγγειο Πορθµό, έφθασαν στην Αλάσκα και από ‘κει συνέχισαν το µεγάλο ταξίδι τους για τη Χιλή. Αυτό το κύµα µετανάστευσης πραγµατοποιήθηκε τουλάχιστον πέντε φορές, σε διαφορετικές όµως χρονικές περιόδους.
Οσο ο Ναµπόκοφ ήταν εν ζωή, λίγοι εντοµολόγοι πίστεψαν ότι η θεωρία του είναι δυνατό να έχει κάποια βάση. Τα τελευταία δέκα χρόνια, όµως, ειδικοί επί των πεταλούδων πραγµατοποίησαν διεξοδική έρευνα πάνω σε αυτό ακριβώς το θέµα. Πρώτα εξόρµησαν στις Ανδεις για να βρουν και να συλλέξουν µπλε πεταλούδες και στη συνέχεια αποµόνωσαν το DNA τους. Τελικά, χάρη στην εξειδικευµένη τεχνική της γενετικής ακολουθίας, κατέληξαν πως ο ρωσικής καταγωγής συγγραφέας ήταν 100% σωστός. «Πραγµατικά µοιάζει µε θαύµα», τονίζει η Ναόµι Πιρς, συγγραφέας της έρευνας η οποία δηµοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Βασιλικής Ακαδηµίας του Λονδίνου.
Ο Ναµπόκοφ ήταν µεν ειδήµων όσον αφορά τις πεταλούδες, αλλά αυτοδίδακτος. Το πάθος του το κληρονόµησε από τους γονείς του. Οταν ο πατέρας του φυλακίστηκε από τις ρωσικές αρχές για την πολιτική δραστηρι ότητά του, ο οκτάχρονος τότε Βλαντίµιρ του πήγε δώρο στο κελί του µια πεταλούδα. Αλλά και αργότερα, ως έφηβος πλέον, ο Ναµπόκοφ περνούσε αρκετές ώρες κυνηγώντας πεταλούδες µε απόχη. Αµέσως µετά, τις ταξινοµούσε και τις περιέγραφε όπως ακριβώς τα επιστηµονικά περιοδικά τα οποία διάβαζε στον ελεύθερο χρόνο του. Εάν δεν ήταν η Ρωσική Επανάσταση, λόγω της οποίας η οικογένειά του εξορίστηκε το 1919, ο Ναµπόκοφ έλεγε πως ίσως να είχε ασχοληθεί επαγγελµατικά µε τις πεταλούδες.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ ΤΟΥ στην Ευρώπη, επισκέφθηκε όλα τα µουσεία µε συλλογές πεταλούδων. Με την έναρξη του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου όµως και την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, οδηγήθηκε ξανά στην εξορία. Αυτήν τη φορά ο Ναµπόκοφ έφθασε µέχρι τις ΗΠΑ, οι οποίες έµελλαν να αποτελέσουν σταθµό στην καριέρα του, αφενός διότι εκεί αναγνωρίστηκε διεθνώς ως συγγραφέας και αφετέρου διότι µπόρεσε να εντρυφήσει στην επιστήµη των λεπιδόπτερων. ∆ιορίστηκε διευθυντής του τοµέα των λεπιδόπτερων στο Μουσείο Συγκριτικής Ζωολογίας του Πανεπιστηµίου του Χάρβαρντ και κατάφερε να συλλέξει έντοµα διασχίζοντας σχεδόν όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. «Πίστευε πως ήταν παίκτης µιας πολύ µεγάλης επιχείρησης», επισηµαίνει η Πιρς. «∆εν ήταν γνωστός ως επιστήµονας. Οµως η θεωρία του αποδεικνύει ότι γνώριζε σε βάθος το αντικείµενο».
Ο Ναµπόκοφ περνούσε πολλές ώρες κυνηγώντας πεταλούδες µε απόχη
ΜΑΦΙΟΖΙΚΟ ΤΟΥΡ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΜΕ Ο∆ΗΓΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ!
ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ στη Νέα Υόρκη δεν γνωρίζουν ότι στην είσοδο του κτιρίου Ματζέστικ στο Σέντραλ Πάρκ ο µαφιόζος Βίνσεντ Γιγκάντε πλησίασε τον «νονό» Φρανκ Κοστέλο, του είπε «Εχω κάτι για σένα Φρανκ» και τον πυροβόλησε στο κεφάλι, ούτε ότι στο µπριζολάδικο «Σπαρκς» ο Πολ Καστελάνο «φαγώθηκε» από τέσσερις γκάνγκστερ που φορούσαν λευκά παλτά και ρώσικα καπέλα. Για να διορθώσει αυτήν την κατάσταση, ο 41χρονος Τζον Χιουζ έφτιαξε µια εφαρµογή για κινητά τηλέφωνα, µε την οποία χαρτογράφησε όλες τις δραστηριότητες της νεοϋορκέζικης µαφίας τα τελευταία 50 χρόνια. Κάποια εστιατόρια όπου συνηθίζουν να τρώνε µέλη της µαφίας υποδέχθηκαν ψυχρά το εγχείρηµα του Χιουζ, ένας πράκτορας του FBI όµως, που είχε µπει µυστικά σε «οικογένεια» µε το όνοµα Ντόνι Μπράσκο του έστειλε µήνυµα να συνεχίσει, λέγοντάς του ότι είναι καλό κάποιος να καταγράψει τον αγώνα εναντίον του οργανωµένου εγκλήµατος.
ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΝΟΝΟ
Με τη σύλληψη του αρχινονού Τζόζεφ «Ντογκς» Λοµπάρντι ολοκληρώθηκε η τεράστια επιχείρηση του FBI για τον περιορισµό της δράσης των µεγάλων εγκληµατικών οικογενειών της Νέας Υόρκης. Τις τελευταίες ηµέρες έχουν συλληφθεί πάνω από 127 µέλη στο µεγαλύτερο συντονισµένο χτύπηµα στην ιστορία της αµερικανικής µαφίας.
Αναδημοσιευση Απο Νεα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: