Just another WordPress.com site

>

• Επικαιροποιείται η μελέτη για την ανέγερση δυο νέων κτιρίων στην Πανεπιστημιούπολη που θα ενισχύσουν τον ερευνητικό τομέα
• Το έργο, προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ
Η κοινωνική αντίδραση και το ενδιαφέρον των τοπικών θεσμικών και άλλων φορέων που εκδηλώθηκε το τελευταίο διάστημα και εξακολουθεί να εκδηλώνεται σχετικά με τη συνεχή αποδυνάμωση του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, φαίνεται πως αποτέλεσαν εφαλτήριο για να γίνουν «διορθωτικές» ενέργειες που θα ενισχύσουν την περαιτέρω ανάπτυξη του, στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου.
Η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή ανέλαβε πρωτοβουλία και πέραν της έγγραφης και προφορικής της αντίδρασης που εξέφρασε, από κοινού με τον δήμαρχο, για το ενδεχόμενο μεταφοράς των διοικητικών υπηρεσιών από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο, τις προηγούμενες μέρες είχε σειρά επαφών τόσο με τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις όσο και με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, θέτοντας τους επιτακτικά την ανάγκη της περαιτέρω αναβάθμισης των σχολών του Ρεθύμνου μέσω της επέκτασης του Κέντρου Ερευνών και Μελετών. Για τον λόγο αυτό, έθεσε στις πρυτανικές αρχές το ζήτημα επέκτασης του Κέντρου, καθιστώντας τους σαφές ότι έχουν την υποχρέωση να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα ώστε να αναπτυχθεί ο ερευνητικός τομέας, αν όχι στον ίδιο βαθμό με αυτόν του Ηρακλείου, τουλάχιστον αξιοπρεπώς.
Η επέκταση του Κέντρου έχει προβλεφθεί και μάλιστα υπάρχει μελέτη γι΄ αυτό ωστόσο δεν είχε εκδηλώσει το Πανεπιστήμιο ενδιαφέρον για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώστε να ανεγερθούν δυο νέα κτίρια που θα καλύπτουν επαρκώς τις ερευνητικές ανάγκες του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στου Γάλλου. Στο πρόσφατο αίτημα της προς την πρυτανική αρχή για το θέμα αυτό, η αντιπεριφερειάρχης πήρε τη δέσμευση ότι θα κατατεθεί πρόταση για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πανεπιστήμιο χορήγησε χθες στον πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΚΕΜΕ, Μιχάλη Δαμανάκη, το ποσόν που απαιτείται για την επικαιροποίηση της υφιστάμενης μελέτης και αμέσως μετά θα κατατεθεί ο φάκελος του έργου στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας με το αίτημα της ένταξης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης από την πλευρά του, που έχει σημαντικό λόγο στην ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, δεσμεύτηκε ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο.
Την ερχόμενη δε Πέμπτη, που θα βρεθεί στο Ρέθυμνο η διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Μαρία Κασωτάκη, το παραπάνω θέμα θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση.
Η εξέλιξη αυτή, και εφ’ όσον μέχρι τέλους ευδοκιμήσει η προσπάθεια, σημαίνει ότι το ΚΕΜΕ στο Ρέθυμνο δεν θα είναι ο φτωχός συγγενής των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων του Ηρακλείου αλλά θα έχει σημαντικό ρόλο σε επίπεδο έρευνας των θεωρητικών σχολών και θα προσελκύσει επιπλέον επιστημονικό δυναμικό καθώς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα έχουν διαρκή παρουσία στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου και στην πόλη μας.
Για όλες τις ενέργειες της των τελευταίων ημερών σε σχέση με το Πανεπιστήμιο, η κυρία Λιονή είχε συνεχή συνεργασία με τον βουλευτή Ρεθύμνου και υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μανώλη Όθωνα, ενώ χθες ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών της και τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη.
Χθες εξ άλλου, υπήρξε συνάντηση στο γραφείο του δημάρχου και της αντιπεριφερειάρχη με τον αντιπρύτανη Αναστάσιο Φιλαλήθη, με πρόσκληση που του είχε κάνει ο πρώτος, στο επίκεντρο της συζήτησης των οποίων ήταν και πάλι το Πανεπιστήμιο και η περαιτέρω σχέση του με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ – ΔΗΜΑΡΧΟΥ – ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ
Συνεργασία Πανεπιστημίου – τοπικής κοινωνίας
Για θέματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου συζήτησε χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο αντιπρύτανης αρμόδιος για θέματα φοιτητικής μέριμνας Αναστάσιος Φιλαλήθης και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του δημάρχου εντοπίστηκαν τα προβλήματα που σημειώνονται σε διοικητικό επίπεδο στη λειτουργία του Πανεπιστημίου ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να συστρατευτούν για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή των προβλημάτων αυτών, τηρώντας πάντα τη νομιμότητα.
Τόσο ο δήμαρχος, ωστόσο, όσο και η αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψαν να μεταφέρουν στον αντιπρύτανη την αγωνία της τοπικής κοινωνίας σχετικά με όσες φήμες διασπείρονται και αφορούν την παραμονή του Π.Κ. στην έδρα του, στο Ρέθυμνο. Ο δήμαρχος και η κυρία Λιονή διευκρίνισαν πως δεν συμμερίζονται τη φημολογία περί μεταφοράς των σχολών και των φοιτητών του Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, τη συμμερίζονται όμως απόλυτα στο επίπεδο της συρρίκνωσης των διοικητικών δομών που δικαίως λειτουργούν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο αφού εδώ είναι η έδρα του Ιδρύματος.
Ο κ. αντιπρύτανης αντέτεινε ότι οι λόγοι που προκάλεσαν το επίμαχο θέμα ήταν καθαρά αντικειμενικοί και αφορούσαν στο γεγονός της μονιμοποίησης συμβασιούχων υπαλλήλων, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι στα εργαστήρια των σχολών του Ηρακλείου, εξέλιξη που είχε δυσμενή επίπτωση σε βάρος των διοικητικών δομών του Ρεθύμνου.
Και οι δύο πλευρές πάντως αποδέχθηκαν ότι συνιστά σοβαρή τονωτική «ένεση» για τη διοικητική αλλά και την εν γένει λειτουργία του Πανεπιστημίου η ενίσχυση του Κέντρου Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ) και μάλιστα τονίστηκε πως είναι υποχρέωση και της πρυτανείας αλλά και της πολιτείας να προωθηθεί η ένταξη των δύο κτιρίων του Κέντρου στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν ενταχθεί.
Όπως όμως σημειώνεται στην ανακοίνωση αυτή είναι μία πρωτοβουλία στην οποία η κυρία Λιονή έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ως αντιπεριφερειάρχης γι΄ αυτό και η ίδια δεσμεύτηκε ότι, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, θα φροντίσει να ενταχθούν. Με αυτό τον τρόπο, αφ’ ενός οι ερευνητές των θεωρητικών σχολών και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα διεξάγουν μια σημαντική έρευνα και αφετέρου θα εξασφαλιστεί η διαρκής παρουσία τους ως επιστημονικού δυναμικού στην πόλη μας και στο Πανεπιστήμιο.
Στην ίδια σύσκεψη, τους συμμετέχοντες απασχόλησε το θέμα του κτιρίου στην οδό Δημητρακάκη, ιδιοκτήτης του οποίου είναι το Πανεπιστήμιου, όπου σήμερα στεγάζεται η Πολεοδομία και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Ο Γιώργος Μαρινάκης και η Μαίρη Λιονή ζήτησαν την συνάντηση αυτή. Και οι τρεις εξέφρασαν την αγωνία τους και την ανησυχία τους μήπως μετά την αποχώρησή τους από εκεί «γκετοποιηθεί» και μετατραπεί σε ένα ακόμη πρόβλημα για την πόλη.
Ο δήμαρχος και η αντιπεριφερειάρχης κατέθεσαν στον αντιπρύτανη την πρόταση τους, σε περίπτωση που το πανεπιστήμιο δεν έχει σχέδιο αξιοποίησης του κτιρίου, προσωρινά και για όσο χρόνο το πανεπιστήμιο επιτρέψει, να στεγαστούν στο κτίριο διοικητικές υπηρεσίες των δύο φορέων(Αντιπεριφέρειας και Δήμου) αντί εύλογου τιμήματος και πάντα στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που επιθυμούν οι φορείς της πόλης να διατηρούν με το πανεπιστήμιο.
Πέραν αυτού, η συνεργασία επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα και όλες οι πλευρές διέβλεψαν ότι υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορεί να ευδοκιμήσει η συνεργασία του Πανεπιστημίου με τις τοπικές αρχές και την κοινωνία του Ρεθύμνου για το καλό και των δύο μερών. Η συνάντηση κρίθηκε απ’ όλους τους συμμετέχοντες ιδιαίτερα εποικοδομητική και παρότι η σημερινή πρυτανική αρχή είναι απερχόμενη ωστόσο θεωρείται ότι κάποια ζητήματα μπορούν να δρομολογηθούν από σήμερα κιόλας και μέχρι την τυπική αποχώρησή της.
Αναδημοσιευση Απο Ρεθεμνιωτικα Νεα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: